Per què es van crear aquests complements?
Els complements addicionals es van regular inicialment només per al personal docent i investigadorfuncionari, per l’Acord de 23 de febrer de 2000, entre la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, els sindicats amb representació a la Junta de Personal Docent i Investigador de la UIB i la Universitat de les Illes Balears. Aquest primer acord va ser substituït posteriorment pel Conveni de col·laboració de 14 de maig de 2003, entre la Conselleria d’Educació i Cultura, el Consell Social de laUniversitat de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears.
Posteriorment, en vista de la creació de noves figures laborals de PDI universitari amb l’adopció de la Llei Orgànica d’universitats 2001, per Acord normatiu de 7 de febrer de 2007 es van crear determinatscomplements retributius transitoris per al PDI laboral.
Ja amb caràcter general, sense discriminar entre PDI funcionari i laboral, el 2008 es va aprovar el Decret19/2008, de 22 de febrer, de complements retributius addicionals del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears, una disposició de caràcter general. En l’actualitat està vigent, al respecte, el Decret 7/2017, de 10 de febrer, pel qual es regulen els complements retributius addicionals del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears, i la Resolució de 13 de febrer de 2017 per la quals’aprova el protocol d’avaluació corresponent.
L’objectiu d’aquests complements era doble: per una banda, fomentar i reconèixer l’activitat i el desenvolupament professional del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears, i per altra, millorar les condicions salarials i aconseguir que els salaris del PDI no fossin més baixos que elsd’altres empleats públics amb menor qualificació i responsabilitat.
Com s’especifica en els decrets esmentats, els complements no es van crear com una retribució complementària inserida en el règim general de retribucions del personal docent i investigador universitari previst en els articles 55.1 i 69.1 de la ja derogada Llei orgànica 6/2001. Es pretenia recompensar el desenvolupament d’activitats docents, investigadores i de transferència de coneixement per sobre d’unsdeterminats estàndards mínims de qualitat i del compliment de les obligacions bàsiques, i per aquest motius’indicava expressament en l’exposició de motius de la normativa sobre complements que aquests tenen uncaràcter no consolidable, i estan lligats a l’avaluació periòdica dels mèrits en què es fonamenten.
Com es regulen actualment?
En l’actualitat, existeixen tres tipus de complements retributius addicionals
- Complement retributiu d’estímul i reconeixement de la docència i la formació permanent.
- Complement retributiu d’estímul i reconeixement de l’activitat investigadora.
- Complement retributiu d’estímul i reconeixement de l’excel·lència investigadora i la transferència de coneixement.
Presenten les següents característiques (art. 2 Decret 7/2017), que no han variat en els darrers 24 anys:
- Són de caràcter individual i personal
- No són consolidables
- S’avaluen periòdicament: es concedeixen tenint en compte els mèrits docents i investigadors que acreditin l’eficàcia i l’eficiència de les activitats dutes a terme, contrets en anys anteriors i avaluatsfavorablement.
- Són compatibles entre si i acumulables.
- No es poden assignar en cap cas pel simple pas del temps en la realització de l’activitat.
- Cal una sol·licitud prèvia de la persona interessada.
- Aquests complements es deixen de percebre quan el personal docent i investigador abandona la situació de servei actiu a la Universitat de les Illes Balears en règim de dedicació a temps complet.
- Pot sol·licitar els complements només el professorat
- amb vinculació permanent amb la UIB (laboral o funcionari)
- a temps complert i
- amb un requisit d’antiguitat: dos anys per al complement retributiu d’estímul i reconeixement de la docència i la formació permanent, sis anys per al complement retributiu d’estímul ireconeixement de l’activitat investigadora i deu anys per al complement retributiu d’estímul ireconeixement de l’excel·lència investigadora i la transferència de coneixement.
Per aquest motiu, no pot ser sol·licitat ni reconegut per part d’ajudant doctors. En canvi, els TEU no doctors sí poden sol·licitar-los, incloent el de recerca.
Complement de docència | Complement d’investigació | Complement d’excel·lència |
464,96 | 186,54 | 152,39 |
Normativa
- Decret 7/2017, de 10 de febrer, per el qual es regulen els complements retributius addicionals del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears.
- Resolució del Director General de Política Universitària i d’Ensenyament Superior de 13 de febrer de 2017 per la qual s’aprova el protocol d’avaluació establert en el Decret 7/2017, de 10 de febrer, de complements retributius addicionals del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears.